Založ si blog

Vráti Šeliga svoj titul, poslanecké kreslo alebo OP?

Iné štáty už od januára rozdali svojim tvorcom HDP – t.j. obyčajným ľuďom – MILIARDY z ich daní: tu zregulovali ceny benzínu pre maďarských vodičov, tam pre chorvátske regionálne pumpy, hentí rozdali po 500€ či znížili DPH na potraviny… „Naša“ vládna koalícia pod vedením „kresťanského samaritána“ Hegera sa dovydierala len k prvému pokusu o pomoc občanom – k Matovičovmu atómovému prorodinnému balíku (čpt 1028).

Vlastne ani nie: už mesiac sa doráňané a rozpoltené Slovensko háda, či balíček má cenu 1.2 mld € a kto to má vyhladovaným rodinám zaplatiť – ale definitívny verdikt nad balíkom – a zrejme aj vládnou koalíciou- odhlasujú poslanci dnes-zajtra v parlamente. Nejdem opakovať finančné a politické argumenty a protiargumenty množstva „najkompetentnejších“: moja doména je parlament: som fascinovaná tým, ako krikľavo sa vyfarbili jednotliví poslanci.

FOTO: M. Rybanský, z pouličného BBDu OĽANO 12.6.22; cenzúra vulgarizmu: autorka blogu

Mojimi najobľúbenejšími zákonmi je Ústava SR, infozákon a rokovací poriadok parlamentu. Sú krátke a zrozumiteľné pre obyčajného človeka. Dočíta sa napríklad, že štandardné schvaľovanie zákona trvá niekoľko mesiacov. Pre urýchlenie procesu rokovací poriadok v § 89 uzákoňuje „Skrátené legislatívne konanie“ v týchto 4 prípadoch:

(1) Za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody, národná rada sa môže na návrh vlády uzniesť na skrátenom legislatívnom konaní o návrhu zákona. (2) O skrátenom legislatívnom konaní môže národná rada rozhodnúť aj vtedy, ak si rozhodnutie Rady bezpečnosti OSN o akciách na zabezpečenie medzinárodného mieru a bezpečnosti vydané podľa čl. 41 Charty Organizácie Spojených národov vyžaduje neodkladné prijatie zákona.

Zahrajte sa na poslanca: ktorú z týchto 4 podmienok podľa Vás spĺňa Matovičov prorodinný balík? Našli ste aspoň jednu? A teraz si porovnajte svoju odpoveď s profesionálnymi 150 poslancami: 134 bolo v práci, z nich 19.5.22 hlasovali menovite takto: podľa 73 vládnych kolesíkov na čele s právnikom Mgr. Jurajom Šeligom, PhD. Matovičov prorodinný balík SPLNIL PODMIENKY pre skrátenie legislatívneho procesu a postúpil tak do druhého kola. A to napriek varovaniu predsedu R. Fica, že SMER návrh nepodporí, lebo: „Prvý dôvod je, že sú porušené všetky pravidlá, pokiaľ ide o skrátené legislatívne konanie. Dobre, ale prijmem rétoriku pána ministra (Matoviča), ktorý používa slovenské porekadlá ako zákonné dôvody. On hovorí, že stačí, keď prijmeme pravidlo: „Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva“. Takýto paragraf nemáme v rokovacom poriadku...“ Šeliga – člen elitného ústavnoprávneho výboru NRSR – samozrejme nebude anilen uvažovať o názore opozičného politika (aj keby tvrdil, že v noci býva tma).

Reparát sa mu núkal už o pár dní: M. Viskupič (SAS) navrhol stopnúť predloženú verziu, dopracovať návrh a vrátiť sa na samotný počiatok procesu: 24.5.22 hlasovalo ZA stopnutie zákona 51 poslancov – ale bývalý podpredseda NRSR Šeliga medzi nimi nebol.

Naopak aj v treťom hlasovaní posunulo 82 z prítomných 133 poslancov rýchlený Matovičov balík do finále – opäť vrátane experta Šeligu. V tejto poslednej tretine poslanci predložili viacero pozmeňovacích návrhov – vrátane Šeligovej polovičky J. Žitňanskej („Za ľudí“): vládne samozrejme boli schválené, opozičné samozrejme nie.

4. hlasovanie sa zrodilo v noci 24.5.22 – 83 poslancov zo 131 bezpečne a definitívne posvätilo Matovičov prorodinný balík a poslalo ich prezidentke. Keďže tentokrát nešlo o zabezpečenie amerických vojenských záujmov na úkor našej „Tejtokrajiny“ ako v prípade DCA, poštu z parlamentu nepodpísala hneď v ten deň ako sa extrémne poponáhľala vo februári. Až po 2 týždňoch sabotovania Z. Čaputová vrátila Matovičov prorodinný balík parlamentu, lebo neboli dôvody na skrátené legislatívne konanie. Neuveríte: progresívnemu zväzáčikovi Šeligovi nebolo viac treba a okamžite začal verbovať poslancov, aby si osvojili argument prezidentky, popreli svoje 4 predošlé hlasovania a naopak -podporili ju v boji proti Matovičovmu prorodinnému balíku 😀

Aký plat si, milý volič, zaslúži TVOJ poslanec s právnickým vzdelaním, s 3 asistentami, ktorý po vyše 2 rokoch v parlamente 4x hlasuje ZA zákon a až potom od prezidentky zrazu zistí, že vlastne 4x VEDOME hlasoval v rozpore so zákonom? Ako ho vopred varoval zlý Fico?

Akú cenu má jeho právnické vzdelanie z Trnavskej univerzity, keď sa sekol v takejto triviálnej záležitosti? Je sprostý? Bol nedbanlivý? Alebo to urobil dokonca vedome? Akú zodpovednosť ponesie za porušenie sľubu poslanca dodržiavať zákony? A aká je ľudská integrita tohto Kiskovho „slušného aktivistu„, ktorý sa aj dušoval, že „nikdy nevstúpi do politiky“ a nezneužije protesty po zavraždení Kuciaka so snúbenicou“ ? …

Už čoskoro budeme mať zoznam všetkých nesvojprávnych Šeligov, čo sa hompáľajú na šnúrke prezidentkinej spodničky

SÚVISIACE:

Harabinovci idú vlastenecky voliť Pellegriniho. Proti progresívnemu Naďovmu agentovi Korčokovi.

26.03.2024

jeho 264 579 voličov rozhodne o prezidentovi v 2. kole už o týždeň. "Moji voliči vedia, čo majú robiť. Sú to národne orientovaní voliči, u ktorých je hlavnou prioritou zachovanie štátu, národnej suverenity a mieru." Je to zhrnutím celej jeho prezidentskej kampane, ktorej pilierom bolo: "zo SLOVENSKA ani náboj, ani cent, ani VOJAK na Ukrajinu!"

Konečne: 1.12. proti WHO a „pandemickej zmluve“! s klokanmi

30.11.2023

Kým bývalý mainstream nás účelovo zadúša bojmi Š. Kuffu s ministerkou a ministra Šutaj Eštóka v parlamente, vymodlená nová vládna garnitúra zaryto mlčí, mainstream.2023 a občianstvo naopak vrie adrenalínom a surmuje k petíciám i protestom – do nadchádzajúcej bitky proti celosvetovej totalite skompromitovaného WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) stelesneného [...]

Vymenuje Agentka Čaputová vládu ZAS V SOBOTU 21. ako Matovičovu v r. 2020?

20.10.2023

rezidentka si išla nohy dolámať, aby v paláci vymenovala vládu Igora Matoviča &Co. hneď na druhý deň - dokonca V SOBOTU 21. marca! Nekompletnú- bez MZV! a s nekompetentnými plagiátormi!

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Vanda Rybanská

"Spoznajte Pravdu a Pravda vás oslobodí" ;) alebo verzia pre veriacich: "Tell the Truth & shame the devil" Nekandidujem do NRSR

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 69870x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Kategórie